31 Ekim 2026’da yürürlüğe giren Ek Madde 5, belirli yönetici görevlerinden sınavsız müdür ve müdür yardımcısı atamalarında kesintisiz en az üç yıl asaleten ve fiilen çalışma şartı getiriyor. İtfaiye personeli için kadro ve kapsam ayrımı önem taşıyor.
31 Ekim 2026’da ne değişti?
31 Ekim 2026 tarihli ve 33416 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 11947 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğe Ek Madde 5 eklendi. Kararın tarihi 30 Ekim, yayımlanma tarihi 31 Ekim 2026’dır. Düzenleme, belirli yönetici görevlerinde bulunmuş kişilerin Genel Yönetmelik kapsamındaki müdür, müdür yardımcısı ve denk kadrolara görevde yükselme sınavına girmeden atanabilmeleri için yeni bir süre koşulu getiriyor. Bütün memurların bütün kadrolara atanmasını düzenleyen genel bir üç yıl kuralı değildir.[1]
Üç yıllık görev şartı kimler için aranıyor?
Ek madde, görevde yükselme sınavına tabi olmayan müdür ve müdür yardımcısı unvanlı kadro veya pozisyonlarda, bunların dengi görevlerde ya da daha üst yönetici kadro veya pozisyonlarında bulunmuş kişileri esas alıyor. Bu kişilerin Genel Yönetmelik kapsamındaki müdür, müdür yardımcısı ve denk görevlere sınavsız geçişinde, maddede sayılan görevlerde kesintisiz en az üç yıl asaleten ve fiilen çalışmış olma koşulu aranıyor. Dolayısıyla yalnızca toplam memuriyet süresinin üç yılı aşmış olması, bu özel koşulun sağlandığını göstermez. Geçmişte bulunulan görev ile atanılmak istenen görevin kapsamı birlikte değerlendirilmelidir.[1]
Kesintisiz, asaleten ve fiilen ne anlama geliyor?
Metinde üç ifade birlikte kullanılıyor. Kesintisiz olma koşulu, görev süresinin devamlılığını; asaleten görev, ilgili kadroya asıl olarak atanmayı; fiilen görev ise görevin gerçekten yürütülmesini öne çıkarıyor. Bu nedenle yalnız vekâleten yürütülen bir görevi veya kâğıt üzerinde mevcut bir unvanı, diğer koşullara bakmadan yeterli kabul etmek doğru değildir. Farklı tarihlerdeki görevler, izinler, görevlendirmeler ve hizmet kayıtlarının somut süre hesabına etkisi, bu kısa haberden çıkarılabilecek kesin bir sonuç değildir. Atama birimi, kişinin belgelerini ve uygulanacak mevzuatı birlikte incelemelidir.[1]
Alt görevlerdeki süreler ve diğer şartlar nasıl okunmalı?
Ek Madde 5, alt görevlerdeki çalışma süreleri hariç olmak üzere ilgili şartların taşınmasını ayrıca belirtiyor. Buradaki istisna ile maddede sayılan yönetici görevlerinde aranan üç yıllık süre birbirine karıştırılmamalıdır. Örneğin alt bir görevde uzun yıllar çalışmış olmak, özel olarak aranan yöneticilik süresini kendiliğinden karşılamaz. Aynı şekilde üç yılın tamamlanması da öğrenim, hizmet veya atanılacak kadro bakımından uygulanması gereken bütün diğer koşulların ortadan kalktığı anlamına gelmez. Metin tek başına otomatik atama sonucu doğurduğu şeklinde okunmamalıdır.[1]
İtfaiye müdürü ile itfaiye şube müdürü aynı kapsamda mı?
Hayır; unvanları ayırmak gerekir. Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin görevde yükselmeye ilişkin 19. maddesi, itfaiye daire başkanı ve itfaiye müdürünü diğer sayılan kadrolardan ayrı ele alır; itfaiye şube müdürlüğü için ise görevde yükselme sınavında başarı şartını düzenler. Bu nedenle yeni Genel Yönetmelik hükmünü yalnız “itfaiye müdürlüğüne sınavsız geçiş yasaklandı” şeklinde aktarmak kapsamı olduğundan farklı gösterebilir. Yeni madde, önceki görev ve hedef kadro üzerinden okunmalıdır. İtfaiye teşkilatındaki bir atamanın sonucu için özel yönetmelik, unvan denkliği ve kişinin görev geçmişi ayrıca değerlendirilir.[2]
Eski Bakanlık görüşleri yeni düzenlemenin yerine geçer mi?
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün 23 Ocak 2023 tarihli itfaiye müdürü kadrosuna atanmaya ilişkin görüşü, belediye personel mevzuatı ile itfaiye personeline ait özel düzenlemenin birlikte okunmasına örnektir. Ancak bu görüş 31 Ekim 2026 değişikliğinden öncedir. Önceki bir görüş, yeni Ek Madde 5’in kapsamını veya belirli bir kişinin bugün atanabileceğini tek başına kanıtlayan belge olarak kullanılmamalıdır. Haberimizde tarihsel mevzuat bağlamını açıklamak için yer verilmiştir; yeni bir uygulama görüşü olarak sunulmamaktadır.[3]
Görevde yükselme sınavları kaldırıldı mı?
Hayır. Yayımlanan değişiklik, belirli bir sınavsız atama yolunun koşullarını düzenliyor. Bütün görevde yükselme sınavlarını kaldıran ya da bütün sınavsız atama imkânlarını yasaklayan bir hüküm içermiyor. Ayrıca itfaiye eri ilk alım ilanı veya açık personel kontenjanı da değil. İşe giriş sınavı, görevde yükselme ve unvan değişikliği birbirinden farklı süreçlerdir; adaylar hangi işlem hakkında bilgi aradıklarını ayırmalıdır.[1]
Ne zaman yürürlüğe girdi? Önceki atamalar için ne söylenebilir?
Değişikliğin 2. maddesi yayımı tarihinde yürürlüğe gireceğini belirtiyor; bu tarih 31 Ekim 2026’dır. Paylaşılan değişiklik metninde geçmiş atamaları topluca iptal eden veya herkesin yeniden atanmasını isteyen bir hüküm bulunmuyor. Buna karşılık, devam eden bir işlem veya geçmiş bir atama hakkında yalnız bu bilgiyle kesin hukuki sonuç çıkarılamaz. İşlemin tarihi, hukuki dayanağı ve varsa yetkili makamın uygulama açıklamaları birlikte incelenmelidir.[1]
Haberi okurken hangi belgeler kontrol edilmeli?
Öncelikle 31 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’deki 11947 sayılı karar ve Ek Madde 5 okunmalıdır. Ardından görevde yükselmeye ilişkin Genel Yönetmelik ile hedef kadro için geçerli özel düzenleme birlikte ele alınmalıdır. İtfaiye personeli açısından kadro unvanı, asaleten atama ve görev tarihleri ile hangi görevin fiilen yürütüldüğünü gösteren kayıtlar önemlidir. Bu metin bir haber ve mevzuat okuma rehberidir; bireysel atama kararı veya hukuki mütalaa değildir.[1]
Kadroya özgü değerlendirme için güncel mevzuat ve yetkili kurumun uygulaması esas alınmalıdır. Bu haber, kişiye özel atama uygunluğu veya kazanılmış hak değerlendirmesi değildir.
İlgili mevzuat
Mevzuat ve standart rehberini inceleyinBu metindeki kavramlar
Tanımını açmak istediğiniz terimi seçin.
Kaynakça ve ileri okuma
Kaynakların kapsamı ve uygulanabilirliği birlikte değerlendirilmelidir.
